Multifunctionele joystick is schaalbaar en trilt

Multifunctionele joystick

Bosch Rexroth heeft bestuurders over de hele wereld gevraagd naar hun wensen en voorkeuren. Het resultaat is een multifunctionele joystick die kan worden aangepast aan verschillende toepassingen en die de bestuurder feedback kan geven via voelbare trilpatronen.

Multifunctionele joystick

Steeds complexere machines met telkens meer geïntegreerde functies stellen hogere eisen aan de bediening ervan. Tegenwoordig werken machineoperators hand in hand met automatiserings- en hulpfuncties, maken ze gebruik van een breed scala aan hulpstukken én moeten ze rekening houden met talloze meldingen en waarschuwingen. Bosch Rexroth vroeg zich daarom af hoe machineoperators hun rijdende machines eenvoudiger en intuïtiever kunnen besturen. Het bedrijf biedt het antwoord in de vorm van een ergonomische multifunctionele joystick die mens en machine nog dichter bij elkaar brengt met behulp van voelbare vibratiefeedback.

Globale behoeften intuïtief aangepakt

Een enquête onder machineoperators die in verschillende sectoren over de hele wereld werken, vormde de basis voor de ontwikkeling van de joystick. Sense+ is een universele joystick met een uniek ontwerp die verkrijgbaar is in een linkshandige en rechtshandige versie. De machinebediener kan worden geleid en gewaarschuwd voor onjuiste bediening en gevaren via een optioneel haptisch trilfeedback-element. Verschillende vibratiepatronen kunnen bijvoorbeeld afstanden tot een bepaald vlak oppervlak, een virtuele muur of naderende obstakels aangeven. Dit maakt een intuïtieve, comfortabele interactie tussen de machine en de bestuurder mogelijk.

Multifunctionele joystick in talrijke uitvoeringen en functies

Met verschillende greepconfiguraties en flexibele drukknop-, vingerwiel- en tuimelschakelaaropstellingen kan de multifunctionele joystick worden aangepast aan diverse machinetypes en functies. Sense+ is dan ook verkrijgbaar in 156 verschillende configuraties. Optionele LED-achtergrondverlichting voor afzonderlijke bedieningselementen in de greep kan ook laten zien welke machinefuncties op dat moment zijn geactiveerd. Alle onderdelen van de handgreep zijn ergonomisch geplaatst om een maximale efficiëntie en productiviteit te garanderen en vermoeidheid bij de machineoperator te voorkomen.

Eenvoudige CAN-interface

De analoge signalen van de handgreep worden in de basis van de joystick ingelezen en omgezet in CAN-berichten. Sense+ kan met slechts één CAN-stekker op het machinebesturingsapparaat worden aangesloten, wat minder bedrading in de armsteunconsole betekent. Omdat de basis tot 29 in- en uitgangen verwerkt, kunnen zelfs externe apparaten worden aangesloten om de basis als CAN-gateway te gebruiken.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie