Gefocust en nauwkeurig

Laserbewerking Helukabel

Laserbewerking is tegenwoordig in veel sectoren gemeengoed – en om goede redenen: lassen, solderen, snijden of laserharden met behulp van gerichte laserstralen is schoner, sneller en nauwkeuriger dan met de meeste andere productietechnologieën. Lasers zijn vooral populair waar kwaliteit en uiterlijk een grote rol spelen – bijvoorbeeld bij het verbinden van zichtbare onderdelen in de automobielindustrie.

Om de diverse en strenge taken van moderne productie-installaties te vervullen, vereist elke laser een speciaal optiek. Deze complexe optische systemen geleiden, veranderen en focussen de straal om specifieke taken uit te voeren. “Dezelfde laser kan zowel voor het verbinden van materialen als voor het snijden ervan worden gebruikt”, legt Christian Schwerdt uit. Hij is teamleider inkoop bij Scansonic MI GmbH, een toonaangevende fabrikant van laseroptiek. Het in 2000 opgerichte bedrijf uit Berlijn levert onder andere oplossingen voor lassen, solderen, snijden en oppervlaktebewerking.

Een modulair systeem voor speciale eisen

Het succes van Scansonic is gebaseerd op een systeem dat bestaat uit verschillende modules die worden gecombineerd, afhankelijk van de specifieke eisen van de klant. “Zo kunnen we ongewone of zeer gespecialiseerde toepassingen op een economische manier realiseren”, zegt Schwerdt. Dergelijke toepassingen worden steeds relevanter in het snel groeiende e-mobiliteitssegment: “Ongeacht of het gaat om elektromotoren, vermogenselektronica of accu’s – laserlassen wordt op bijna elk onderdeel uitgevoerd – en op een extreem hoge standaard”, wijst de expert erop. “Naden moeten bijvoorbeeld gasdicht gesloten zijn, kleine onderdelen met elkaar verbinden of vrij zijn van zichtbare spatten of onregelmatigheden in het oppervlak.” Elke toepassing stelt dus unieke eisen aan de laser en zijn optiek.

De systemen worden gemonteerd op een industriële robot waarvan de assen de gewenste bewegingen mogelijk maken. Bovendien zijn de producten van Scansonic niet gebonden aan een specifieke robotfabrikant – ze kunnen universeel worden gebruikt. “In ons eigen laserlaboratorium – een van de grootste in zijn soort ter wereld – hebben we veel verschillende soorten robots, wat betekent dat we uitgebreid prototypes van nieuwe toepassingen voor onze optiek kunnen ontwikkelen en optimaliseren,” beschrijft Schwerdt. Deze combinatie van knowhow en flexibiliteit maakt Scansonic een gewilde partner voor veel gerenommeerde ondernemingen, van middelgrote bedrijven tot grote ondernemingen.

Kabels zijn belangrijke componenten bij laserbewerking. Ze sturen stroom en gegevens door de systemen en verbinden deze via de robot met de schakelkast. Een betrouwbare prestatie is van het grootste belang, aangezien elke storing kan leiden tot een kostbare productieonderbreking. Tegelijkertijd zijn de kabels onderhevig aan voortdurend veranderende buig-, torsie- en trekbelastingen als gevolg van de bewegingen van de robot. Daarom zijn kabels nodig die specifiek voor dit toepassingsgebied zijn ontworpen, om ongewenste slijtage en schade aan de kabel bij langdurig gebruik te voorkomen.

Lees het volledige artikel verder bij Helukabel

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.