Japan staat open voor Duitse machinegereedschappen

Machinegereedschappen Levensduur

Japan behoort tot de 15 belangrijkste klantlanden voor de Duitse machinebouwsector. Het land is de op één na grootste producent van machinegereedschappen met een eigen productie van meer dan 8,9 miljard euro in 2021, net iets voor Duitsland. Een groot deel van deze productie wordt naar het buitenland geëxporteerd. Ondanks dit hoge exportcijfer heeft Japan een zeer hoog niveau van zelfvoorziening. Als Japan machinegereedschappen importeert, dan vertrouwen zij op de producten van Duitse makelij. Duitsland is dan ook de op één na belangrijkste importpartner.

In 2022 exporteerde de Duitse machinebouwsector machines (inclusief onderdelen en diensten) ter waarde van meer dan 175 miljoen euro naar Japan. Dit vertegenwoordigt een stijging van 36 procent in exportwaarde vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar. De relatieve belangrijkheid als klantland is toegenomen. Terwijl Japan in 2021 nog op de 17e plaats stond van de belangrijkste exportmarkten, bezette het in 2022 al de 15e plaats. Precies twee procent van alle Duitse machinegereedschappen werden vorig jaar naar het Verre Oosten geëxporteerd.

Japan is een van ‘s werelds belangrijkste productielocaties voor machinegereedschappen. Het land produceerde machines ter waarde van 8,9 miljard euro in 2021 (een stijging van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar). Dit plaatste het op de tweede plaats qua productievolume, net voor Duitsland. Het jaar daarvoor liepen de Duitse fabrikanten nog voorop. Al vele jaren strijden de twee landen om de tweede plaats achter China. Het aandeel van Japan in de wereldwijde productie (2021: 71,1 miljard euro) was 12,6 procent. Elke achtste machinegereedschap ter wereld wordt in Japan geproduceerd.

De Japanners zijn vooral sterk in de vervaardiging van metaalsnijdende en metaalverwijderende machinegereedschappen. Deze technologiesector is goed voor 86 procent van de productiewaarde (7,7 miljard euro). De resterende 14 procent (ongeveer 1,2 miljard euro) wordt ingenomen door vormtechnologie.

Export machinegereedschappen

De Japanse machinebouwsector heeft een sterke oriëntatie op buitenlandse handel. Het exportvolume bedroeg in 2021 ongeveer 7,1 miljard euro (een stijging van 21 procent ten opzichte van het voorgaande jaar). Dit betekende dat meer dan 80 procent van de binnenlandse productie bestemd was voor de verkoop in het buitenland. De belangrijkste exportlanden waren China (2,3 miljard euro, aandeel: 32 procent), de Verenigde Staten (1,5 miljard euro, 21 procent) en Zuid-Korea (400 miljoen euro, 6 procent).

Op hun beurt importeerden de Japanners zelf machinegereedschappen ter waarde van in totaal 1,1 miljard euro in 2021 (een stijging van 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar). Op het gebied van import is Duitsland met een aandeel van 13 procent de op één na belangrijkste handelspartner na China (34 procent). Andere belangrijke leverancierslanden zijn de regio Taiwan (13 procent), Thailand (10 procent) en Zuid-Korea (9 procent).

Het totale volume van de Japanse machinegereedschapmarkt in 2021 bedroeg ongeveer 2,9 miljard euro, wat lager was dan in het voorgaande jaar (een daling van 8 procent). Wat betreft individuele machinegroepen was de markt voor draaibanken en draaicentra (ongeveer 715 miljoen euro) de grootste, gevolgd door laserapparatuur (ongeveer 581 miljoen euro) en persen (ongeveer 467 miljoen euro).

Bron: VDL

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie