Implementatietesten 5G in Industry 4.0 elektronicafabriek

5G in Industry 4.0

Telecomoperator Orange en fabrikant van technologische apparatuur LACROIX Group testen momenteel de voordelen van 5G in Industry 4.0 in de LACROIX Electronics-fabriek in Montrevault-sur-Evre in Frankrijk. In de fabriek, die door velen wordt gezien als een belangrijk voorbeeld van de industrie van de toekomst, worden embedded systemen elektronisch ontworpen en geproduceerd. De 5G-testen maken deel uit van het “Symbiose-project” – de Franse elektronicafabriek van de toekomst. Door 5G te gebruiken voor het herstel en de transformatie van bedrijven, kunnen organisaties het concept van een modulaire fabriek verder ontwikkelen en tegelijkertijd het technisch beheer van gebouwen verbeteren.

Om deze tests uit te voeren, ontwierp en implementeerde Orange een indoor 5G in Industry 4.0 op basis van Ericsson-apparatuur:

  • Er zijn vier indoor 5G-antennes (Ericsson Dot) in de fabriek geïnstalleerd die in de gehele productieruimte experimentele frequenties uitzenden.
  • Orange gebruikt een gevirtualiseerde netwerkkern, verdeeld over zowel het terrein van Orange als die van de LACROIX Electronics-fabriek. Niet alleen kan hierdoor data lokaal verwerkt en beveiligd worden, tegelijktijdig verbetert hierdoor de netwerkprestaties en -efficiëntie, ideaal voor LACROIX Electronics use cases.

5G, een eerste stap in de richting van de modulaire installatie

LACROIX Electronics en Orange willen met het co-innovatieproject de fabriek van de toekomst meer flexibel en veerkrachtig maken. Door de betrouwbaarheid van het draadloze netwerk ontstaat er meer flexibiliteit bij het organiseren van de machines. De huidige opstelling van de productie-eilanden kan op termijn afhankelijk van de productiebehoefte worden aangepast.

Dankzij de betrouwbaarheid van 5G in Industry 4.0 kan ook de kwaliteitscontrole van de productie worden verbeterd. Door high resolution foto’s van de elektronische processen te maken, kan bijvoorbeeld de kwaliteit van de lasnaden en de aanwezigheid van bepaalde onderdelen in real-time worden geverifieerd. Door dit vervolgens te combineren met Machine Learning om detectiealgoritmes te verbeteren, voorkom je fouten in de geproduceerde batches en hoeven er geen aanpassingen aan de machine te worden gedaan.

5G, innovatiestimulans voor efficiëntere installaties

Orange en LACROIX Group draaien momenteel ook pilots om de bijdrage van 5G aan een beter technisch beheer van gebouwen en infrastructuur te meten. Het experiment wordt uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving, waar elektronische kaarten worden geproduceerd voor de luchtvaartsector. De samenstelling van de onderdelen vereist een strikte controle van de temperatuur en hydrometrie om eventuele schade te voorkomen. LACROIX Environment, een dochteronderneming die gespecialiseerd is in het beheer van water- en energienetwerken, levert aangesloten apparatuur om real-time metingen te ontvangen. Het optimaliseren van bepaalde instellingen voorkomt hierbij overmatig energieverbruik. De implementatie van 5G is een belangrijke oplossing voor het groeiende aantal sensoren in fabriek, omdat het tot 1 miljoen sensoren per km² kan ondersteunen (3GPP 5G standaard). Door de groei van het aantal sensoren zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om per product de CO2-voetafdruk en het energieverbruik te berekenen.

Voordelen van 5G in Industry 4.0

Zakelijke klanten van Orange kunnen in de experimentele periode de LACROIX Electronics fabriek bezoeken om de voordelen van 5G in Industry 4.0 te ontdekken.

“Wij kijken er naar uit om met LACROIX Group samen te werken en onderdeel te worden van deze gedigitaliseerde, menselijke en milieuvriendelijke fabriek van de toekomst”, zegt Helmut Reisinger, CEO Orange Business Services. “5G faciliteert digitalisering voor de industrie en is een competitieve hefboom voor zowel de economische omgeving als voor andere ondernemingen, ongeacht grootte of locatie.”

“De teams van de LACROIX Groep zijn er klaar voor en we zijn er trots op deel uit te maken van deze 5G-ontwikkeling voor de industriële sector”, zegt Vincent Bedouin, CEO LACROIX Group. “De Franse elektronica-industrie is aan het veranderen. Onze industrie moet daarom kunnen vertrouwen op een draadloze technologie die de massificatie van gegevens in de fabrieken aankan. Dankzij deze gegevens kunnen wij op voorhand onderhoud uitvoeren en onze klanten in real-time van betrouwbare en veilige informatie voorzien. Deze co-innovatie sluit goed aan bij onze Smart Industry-strategie en bij onze fabriek van de toekomst – Symbiose – die eind 2021 zal worden gelanceerd.”

Over Orange Business Services

Orange Business Services is een netwerk-native digital services bedrijf en de wereldwijde enterprise divisie van de Orange Group. Het verbindt, beschermt en innoveert voor bedrijven over de hele wereld om duurzame bedrijfsgroei te ondersteunen. Orange Business Services maakt gebruik van de expertise op het gebied van connectiviteit en systeemintegratie in de digitale waardeketen en is goed geplaatst om wereldwijde bedrijven te ondersteunen op gebieden zoals softwaredefined networks, multi-cloud services, Data en AI, smart mobility services en cybersecurity. Het begeleidt ondernemingen veilig in elke fase van de levenscyclus van gegevens, van verzameling, transport, opslag en verwerking tot analyse en delen.

Met bedrijven die floreren op het gebied van innovatie, plaatst Orange Business Services haar klanten in het hart van een open samenwerkingsecosysteem. Dit omvat de 27.000 medewerkers, de activa en expertise van de Orange Group, haar technologie en zakenpartners, en een pool van fijn geselecteerde start-ups. Meer dan 3.000 multinationale ondernemingen, evenals twee miljoen professionals, bedrijven en lokale gemeenschappen in Frankrijk, stellen hun vertrouwen in Orange Business Services.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.