Hacker probeert bijtende soda toe te voegen aan drinkwater Florida

5
Waterzuiveringsinstallatie afvalwaterzuiveringsinstallaties

Hacker breekt in op automatiseringssysteem waterbedrijf in Florida en probeert bijtende soda toe te voegen aan drinkwater

Eén of meerdere hackers hebben vrijdag geprobeerd om een gevaarlijke hoeveelheid natriumhydroxide, ook wel bijtende soda genoemd, toe te voegen aan de drinkwatervoorziening bij de stad Oldsmar in de Amerikaanse staat Florida, aldus de lokale sheriff. Dit meldt NU.nl.

De aanvaller of aanvallers kregen toegang tot de computer van een medewerker van de drinkwatervoorziening via TeamViewer, een programma dat oorspronkelijk gebruikt wordt om voor hulpvragen de besturing van de computer over te nemen.

Op die manier kreeg de hacker toegang tot andere systemen en probeerde de hoeveelheid soda die aan het water wordt toegevoegd te verhogen.

Natriumhydroxide kan gebruikt worden om de pH-waarde van water te verhogen. Door op die manier de zuurgraad te verlagen, vermindert het lood, koper en andere giftige metalen in drinkwater. In grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn bij consumptie.

“Voor je het weet, sleept iemand de muis heen en weer, klikt in het rond en opent programma’s en manipuleert het systeem”, zei sheriff Bob Gualtieri in een interview.

De medewerker waarschuwde zijn baas, die de sheriff belde. De drinkwatervoorziening kon het commando terugdraaien, waardoor de schade beperkt bleef. Het is niet duidelijk in welke mate de hoeveelheid soda precies is verhoogd en voor hoelang.

Sheriff: ‘Dit zou een wake-upcall moeten zijn’

De lokale autoriteiten hebben de hulp van de FBI en de Secret Service ingeschakeld om te helpen bij het onderzoek. Sherif Gualtieri zegt niet te weten wie voor de aanval verantwoordelijk was.

“Het belangrijkste is dat iedereen op de hoogte wordt gesteld”, zegt hij “Dit zou een wake-upcall moeten zijn.”

Lees ook:

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.