Gedumpt Ballast Nedam wil werk aan stikstoffabriek afmaken

Stikstoffabriek Stikstofinstallatie

Ballast Nedam wil zijn werkzaamheden bij de bouw van de nieuwe stikstofinstallatie in het Groningse Zuidbroek graag afmaken. Het bedrijf is hierover naar eigen zeggen ook in overleg met hoofdaannemer Air Products, die het contract met de onderneming plots heeft beëindigd. Dat laat een woordvoerster weten aan de Telegraaf nadat er maandag zo’n 150 bouwvakkers niet werden toegelaten tot het bouwterrein.

Het is niet voor het eerst dat mensen van Ballast Nedam de toegang bij de bouw van de nieuwe stikstofinstallatie is ontzegd. Dat gebeurde begin vorige week ook al. Dit tot ongenoegen van Ballast Nedam die als onderaannemer bij de klus betrokken is. Air Products was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de zegsvrouw van Ballast Nedam is onduidelijk waarom Air Products niet meer verder wil met het bedrijf. Volgens haar is Ballast Nedam altijd al zijn contractuele verplichtingen nagekomen, waardoor er helemaal geen grond zou zijn voor de opzegging. Daarbij zou Air Products niet de juiste procedure hebben gevolgd voor het beëindigen van de overeenkomst.

Vertraging bouw stikstofinstallatie

Het gaat om een belangrijk stikstofinstallatie project dat eerder al meerdere keren vertraging opliep, onder meer als gevolg van personeelstekorten. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zei in december nog daarover zeer ontstemd te zijn.

De fabriek moet geïmporteerd gas geschikt maken voor Nederlandse cv-ketels en fornuizen door de toevoeging van stikstof. Dat moet het mogelijk maken om de gaswinning in Groningen definitief te beëindigen. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor 97 procent voltooid. Maar de installatie had eigenlijk begin vorig jaar al klaar moeten zijn.

Ballast Nedam verwijst voor wat betreft de vertragingen bij de bouw van de nieuwe stikstofinstallatie in een verklaring naar de hoofdaannemer. „Het project loopt aanzienlijke vertraging op door mismanagement van Air Products en het niet tijdig leveren van materieel en materialen en door fouten in het door Air Products aangeleverde ontwerp.” Daar zou Ballast Nedam niets aan kunnen doen, stelt het bedrijf ook.

Gasunie

Het project werd in 2018 door Gasunie uitbesteed aan Air Products. Voor de bouw heeft het Amerikaanse bedrijf vervolgens Ballast Nedam aangetrokken. Volgens Gasunie heeft Air Products toegezegd om halverwege deze maand met een plan te komen om met nieuwe en bestaande aannemers en onderaannemers de afrondende werkzaamheden te kunnen voltooien.

Bron: De Telegraaf

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.