Geavanceerde vision, AI en SMS technologie optimaliseren druiveninspectie

Gearbox

Karsten Europe, een prominente speler in de distributie van Afrikaanse druiven, heeft recentelijk haar kwaliteitscontrolesysteem geautomatiseerd. Dankzij de toepassing van een vision/AI-systeem ontwikkeld door Gearbox, kunnen de delicate vruchten nu efficiënter worden gecontroleerd op kwaliteitsstandaarden. De essentiële rol in dit innovatieve systeem wordt gespeeld door de Simplified Motion Series van Festo, een technologie die producten die niet aan de kwaliteitsnormen voldoen, nauwkeurig naar een zijspoor leidt. Gearbox’s keuze voor deze eenvoudige elektrische oplossing ligt in het feit dat er geen perslucht nodig is, wat de precisie en betrouwbaarheid van de werking verbetert.

Gearbox focus

Het Westland, een innovatieve gemeente in de Randstad, biedt onderdak aan vooruitstrevende bedrijven zoals Gearbox, die intelligente oplossingen ontwerpen voor de wereldwijde AGF-sector. Het aanbieden van diensten die zich richten op efficiënte teelt en verwerking van producten is hun specialiteit. Gearbox, gevestigd in Maasdijk, focust op de ontwikkeling van oplossingen die vision, artificial intelligence (AI) en robotica integreren.

Voorheen creëerde Gearbox haar oplossingen op maat voor elke klant. Echter, ze hebben onlangs de transitie gemaakt naar standaardisatie, waarbij ze steeds vaker standaardmodules gebruiken. Deze zijn met minimale aanpassingen in verschillende oplossingen toepasbaar. Volgens producteigenaar Roy van Meel is het een groot voordeel dat alle benodigde disciplines in-house zijn. Zij hebben vijf standaard productgroepen gedefinieerd: GearVision kwaliteitsinspectiesystemen, GearStation slimme werkstations, GearPerformer slimme robotstations, GearRover oogstassistenten en GearSense teeltadviseur.

Karsten Europe

Karsten Europe, een van de klanten van Gearbox, distribueert vers fruit, waaronder Afrikaanse druiven, naar diverse markten, met name Europa. Ze bieden expeditie- en inklaringsdiensten, koelopslag en (her)verpakking- en distributiediensten aan. Een cruciale stap in dit proces is de kwaliteitsbeoordeling van de druiven na hun driedaagse zeereis. Tot voor kort controleerden medewerkers visueel de druiven in de punnets. Dit was een arbeidsintensieve taak.

Gearbox ontving een verzoek voor een efficiënter kwaliteitscontroleproces. Als reactie ontwikkelden ze een compacte machine, die naadloos in de bestaande productielijn past. Dit proces start met punnets met druiven op een transportband. Deze band brengt ze naar een camera. Vervolgens beoordeelt AI de foto’s en kent een kwaliteitscijfer toe. Afhankelijk van de actuele productvereisten, beslist het systeem dan. Het systeem beslist of een punnet naar de detailhandel gaat of uit de productielijn wordt verwijderd.

Inzichtelijkheid is key

Roy van Meel legt uit: “Of een punnet wordt goedgekeurd, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het seizoen, de gewenste kwaliteitsklasse of andere variabelen. Deze eisen kunnen we onderbrengen in een zogenaamd ‘recept’ dat we eenvoudig kunnen inlezen. Dit recept zet de beoordeling van de AI om in een goed- of afkeurverdict. Wanneer een punnet wordt afgekeurd, wordt het automatisch uit de productielijn verwijderd.”

Dit hoogtechnologische proces verloopt bijzonder snel. Tussen de beoordeling door de AI en de beslissing om goed- of af te keuren zit slechts 0,3 seconde. Met deze geavanceerde technologie kunnen maximaal negentig punnets per minuut gecontroleerd worden op kenmerken zoals schimmel, scheurtjes (lekken), kleur, vocht en vervormde vruchten.

Van Meel voegt hieraan toe: “Natuurlijk biedt ook een vision oplossing geen 100% garantie voor de kwaliteitsborging van de druiven. Net als mensen heeft ook deze techniek geen zicht op de druiven die zich in het centrum van de punnet bevinden. Anderzijds, beschadigingen en schimmel vormen zich voornamelijk aan de buitenkant waar de druiven tegen de wanden aanzitten. Deze kunnen we wel uitstekend zien en beoordelen. De verbeterde kwaliteit en de daarmee gepaarde hogere waarde van het eindproduct is in dat opzicht een belangrijk voordeel voor Karsten Europe.”

Zachte behandeling door Gearbox

Gearbox heeft een ‘zachte’ manier gekozen om afgekeurde producten uit de lijn te verwijderen. Van Meel legt uit: “Natuurlijk zouden we deze punnets met kracht – bijvoorbeeld een stoter of een harde luchtpuls – uit de lijn kunnen ‘schieten’. Dit zou effectief zijn, maar het zou geen respect tonen voor een product waar de teler veel aandacht en liefde in heeft gestoken.

Wanneer een punnet afgekeurd is, draait een arm enkele graden opzij. Deze arm duwt de punnet dan naar een parallelle transportband. Vervolgens blijft de arm wachten op de beoordeling van de volgende punnet. Als ook deze punnet afgekeurd wordt, behoudt de arm zijn positie. Maar, als de nieuwe punnet goed is, gaat de arm actief terug naar de startpositie. Hierdoor kan de goede punnet de reguliere lijn volgen. De afgekeurde druiven worden daarna opnieuw verpakt. Tijdens dit proces verwijdert men de slechte druiven, waardoor een nieuwe, kwalitatief goede punnet ontstaat.

Efficiënte technologie: Simplified Motion Series

Voor de scharende beweging van de arm koos Gearbox voor de Simplified Motion Serie van Festo. Deze automatiseringsoplossing is compleet en eenvoudig, met een volledig elektrische aandrijving die een lineaire beweging maakt en twee assen laat roteren om de arm te zwenken.

Van Meel legt uit: “We hebben bewust gekozen om dit elektrisch en niet pneumatisch uit te voeren. Het genereren van perslucht is een relatief dure aangelegenheid. Bovendien moet de perslucht van hoge kwaliteit zijn om de beweging betrouwbaar en nauwkeurig uit te voeren. Gebeurt dat niet, dan heeft de hele oplossing geen zin, hoe slim je vision systeem ook is. In Nederland is deze kwaliteit van perslucht vaak wel te behalen, maar niet overal ter wereld wordt daar de noodzakelijke aandacht aan besteed waardoor perslucht eenvoudig een risico oplevert voor de betrouwbaarheid van je complete oplossing.”

Elektrisch aandrijven biedt volgens Van Meel ook extra mogelijkheden. Instellingen zijn simpel en precies aan te passen via een display, smartphone of tablet. Bovendien kan men de machine in ‘storing’-modus zetten. Dit gebeurt wanneer de SMS – om welke reden dan ook – technisch niet kan sorteren.

Samenwerking met Festo

De beslissing om uiteindelijk voor de Simplified Motion Series te kiezen, was een logische. Gearbox was al bekend met deze eenvoudige maar complete aandrijfoplossing.De keuze voor Festo was snel gemaakt toen zij binnen één dag een SMS-element konden leveren voor een test. Deze testfase was belangrijk om te bepalen of de SMS in staat was om de punnets met de vereiste snelheden uit de lijn te duwen.

Van Meel zegt: “Het was dus een belangrijk voordeel dat Festo op deze korte termijn kon reageren met een ‘van de plank’ product. Daarnaast werken we erg prettig samen met Festo, waar specifieke kennis en producten beschikbaar zijn die we goed kunnen gebruiken. Op deze manier hebben we een solide basis ontwikkeld voor een machine die we verder kunnen ontwikkelen voor toepassing wereldwijd.”

Door middel van de voortdurende innovaties en ontwikkelingen kan Karsten Europe haar klanten de beste kwaliteit producten blijven bieden. Dit is te danken aan de voortdurende zoektocht naar verbetering en de toepassing van geavanceerde technologie. De resultaten van deze samenwerking zijn een bewijs van de toewijding van zowel Karsten Europe als Gearbox om de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen na te streven.

Meer informatie bij Festo

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.