Gasunie lanceert Marktplaats voor waterstof

Gasunie Marktplaats

Het Groningse energiebedrijf Gasunie heeft een nieuw platform gelanceerd, genaamd ‘Match & Connect’, dat kan worden gezien als een marktplaats voor waterstof. Dit innovatieve platform is ontworpen om de vraag en het aanbod van waterstof op internationale schaal te koppelen. Het doel van het platform is de stimulatie van de internationale waterstofketen, een cruciale stap in de energietransitie volgens Gasunie. Het Marktplaats Match & Connect platform heeft al gebruikers uit zeven verschillende landen aangetrokken.

Marktplaats Match & Connect platform

Gasunie stelt dat voor de ontwikkeling van een goed functionerende waterstofmarkt, het van belang is dat vraag en aanbod elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Marktpartijen hebben aangegeven behoefte te hebben aan een dergelijke dienst, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van het Match & Connect platform. Het platform faciliteert interactie tussen marktpartijen op internationale schaal, ongeacht of ze zich aan de vraag- of aanbodkant bevinden.

Het Marktplaats Match & Connect platform is ontworpen met een brede toegankelijkheid in gedachten. Het staat open voor alle belanghebbenden in de waterstofmarkt, van producenten van waterstof tot grootgebruikers die aanzienlijke hoeveelheden waterstof nodig hebben voor hun duurzaamheidsinspanningen.

Waterstof en de toekomst

Waterstof wordt gezien als een belangrijk onderdeel van het toekomstige energiesysteem, met name voor de verduurzaming van de industrie. Het kan worden gebruikt als grondstof en als brandstof en is bovendien gemakkelijk op te slaan en te transporteren. In Nederland is Gasunie’s dochteronderneming Hynetwork Services begonnen met de aanleg van een landelijk waterstofnetwerk. Dit netwerk zal de grote industriële regio’s in Nederland en de omliggende landen met elkaar verbinden.

Dit landelijke netwerk omvat ook opslagfaciliteiten voor waterstof, binnenlandse productie en importterminals in de havens. Met de ontwikkeling van het waterstofnetwerk Hyperlink in Noord-Duitsland wordt er een grensoverschrijdende verbinding gecreëerd tussen verschillende Noordwest-Europese landen. Gasunie stelt dat Match & Connect in zowel Nederland als Duitsland een laagdrempelige manier biedt om de vraag en het aanbod van waterstof te koppelen.

Evolutie

De lancering van Match & Connect markeert een belangrijke stap in de evolutie van de waterstofmarkt. Door een centraal Marktplaats platform te bieden waarop vraag en aanbod elkaar kunnen vinden, faciliteert Gasunie de ontwikkeling van een wereldwijde waterstofketen. Op deze manier kan het bedrijf bijdragen aan de energietransitie door de groei van een duurzame, waterstofgebaseerde energie-economie te ondersteunen. Met gebruikers uit zeven landen, en ongetwijfeld meer op komst, lijkt het Marktplaats Match & Connect platform goed op weg om een centrale rol te spelen in de groei van de waterstofmarkt.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.