OpenAI introduceert indrukwekkende Figure 01 robot (video)

Figure 01 robot

De innovatie in robotica neemt een grote vlucht met een van de meest opvallende humanoïde robots: de Figure 01. Dit geavanceerde mensachtige model komt voort uit een samenwerking tussen robotleverancier Figure en OpenAI (bekend van ChatGPT). Hun gezamenlijke inspanningen hebben geresulteerd in een robot die in staat is tot real-time conversatie en zelfstandig redeneren. Bekijk de bijzondere beelden. Is dit dé doorbraak?

De Figure 01 robot illustreert de snelle vooruitgang in de roboticatechniek. Slechts een jaar geleden kwam Brett Adcock met zijn team, bestaande uit experts van Boston Dynamics, Tesla, Google DeepMind en Archer Aviation, uit de schaduw. Hun missie? Het creëren van de eerste commercieel haalbare, algemeen inzetbare mensachtige robot.

Tegen oktober stond Figure 01 al op zijn voeten, uitvoerend basistaken autonoom. Tegen de jaarwisseling beschikte de robot over ‘watch-and-learn’-capaciteiten en was hij klaar om zijn intrede te doen in de arbeidsmarkt, te beginnen bij BMW in mid-januari.

Praktische toepassing Figure 01 robot

De praktische toepassing van de Figure 01 robot werd duidelijk op de werkvloer van een magazijn, net voordat Figure een succesvolle Serie B financieringsronde aankondigde. Dit ging hand in hand met een samenwerkingsovereenkomst met OpenAI voor het ontwikkelen van geavanceerde AI-modellen voor mensachtige robots. De demonstratie van deze technologische vooruitgang biedt een voorproefje van de toekomstige mogelijkheden.

Volgens Adcock stuurt de geïntegreerde camera van Figure 01 gegevens naar een groot visueel-taalkundig model, getraind door OpenAI. Tegelijkertijd verwerkt het eigen neurale netwerk van Figure beelden met een snelheid van 10 Hz via camera’s op de humanoïde robot. OpenAI helpt de Figure 01 robot met het begrijpen van gesproken woorden. Dit zet een stroom van informatie om in snelle en precieze acties.

Real-time en zelfdenkend

Opmerkelijk is dat de robot tijdens de demonstratie niet op afstand werd bestuurd en dat de video in real-time snelheid werd gefilmd. Dit alles wijst op een aanzienlijke prestatie van een partnerschap dat nog geen twee weken oud is. Adcock’s ambitie is het trainen van een wereldmodel dat mensachtige robots op miljardenniveau kan opereren.

Met de Figure 01 robot wordt een nieuw tijdperk in robotica ingeluid, waarbij de grenzen van autonomie en intelligentie voortdurend worden verlegd. Het potentieel van deze technologie belooft een toekomst waarin mensachtige robots een integraal deel van ons dagelijks leven vormen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie