Onderzoek Farnell Nederland: engineers vertrouwen AI tot op zekere hoogte

Farnell Nederland

De digitale revolutie staat niet stil en kunstmatige intelligentie (AI) neemt een steeds prominentere plek in binnen de engineeringsector. Farnell Nederland heeft recentelijk data vrijgegeven over het vertrouwen van engineers in AI bij het kiezen van componenten voor hun nieuwe ontwerpen.

Farnell Nederland: vertrouwen in AI neemt toe bij selectie van componenten

Uit een recente enquête van Farnell Nederland blijkt dat maar liefst 86% van de respondenten aangeeft enige mate van vertrouwen te hebben in AI bij de selectie van componenten voor hun ontwerpen. Interessant is dat 23% daarvan zegt volledig te vertrouwen op AI voor deze selectie. Hoewel dit duidelijk aangeeft dat engineers verwachten dat AI in de toekomst een toenemende rol zal spelen bij het assisteren met componentselectie, is er ook enige bezorgdheid. Deze zorgen liggen vooral op het gebied van vooringenomenheid in AI-systemen, zowel opzettelijk als onopzettelijk.

De noodzaak van menselijke interventie

Veel engineers geven aan dat, hoewel ze de voordelen zien van aanvullende AI, de menselijke factor essentieel blijft in het selectieproces. Dit is met name van belang bij systemen die cruciaal zijn voor veiligheid en bij innovatieve ontwerpen. Een gepensioneerde systeemingenieur drukte zijn scepsis uit: “AI is geen vervanging voor goede engineeringberekeningen.” Hij benadrukte dat hij meer bereid is om menselijke fouten te accepteren dan te vertrouwen op een AI-oplossing waarbij hij de gebruikte trainingsdata niet kan controleren.

Farnell Nederland benadrukt dat dit de algemene zorg weerspiegelt over het onvermogen van engineers om volledig te begrijpen waarom een AI-module bepaalde producten selecteert. Aan de andere kant wordt er ook een optimistisch beeld geschetst waarbij AI gezien wordt als een assistent en niet als een vervanger. Het zou dienen als een geavanceerde zoekmachine, waarbij de ingenieur altijd het laatste woord heeft.

AI’s potentieel in hardware-ontwerp

Een andere respondent, enthousiast over het gebruik van AI, gaf aan: “Hardware-ontwerp bestaat fundamenteel uit patronen. Het is een kwestie van tijd voordat mensen online netlists en schematische PDF’s vinden. Ze zullen deze gebruiken als waardevolle AI-trainingsdata. Hij denkt dat AI verbeteringen zal doorvoeren zodra er betere digitale weergaven van apparaten beschikbaar zijn. Immers, met een uitgebreide bron van informatie kan AI nog meer leren.

Op weg naar een symbiose tussen mens en machine

Ondanks de gemengde meningen, is één ding duidelijk: AI heeft al een plek veroverd in de wereld van componentselectie. Cliff Ortmeyer is Global Head of Technical Marketing and Solutions Development bij Farnell Nederland. Cliff stelt: “Engineers beginnen te begrijpen waar AI van pas komt bij componentselectie in hun ontwerpen. Bovendien, naarmate AI-modellen verbeteren, zullen ze waarschijnlijk meer bijdragen aan het modelleren van ontwerpen en het versnellen van ontwerpcycli.”

Echter, er valt nog veel te ontdekken. Het mysterieuze karakter van AI – hoe het beslissingen neemt – moet duidelijker worden. Pas dan zullen engineers zich echt comfortabel voelen bij door AI genomen beslissingen. Desondanks is één ding zeker: met organisaties zoals Farnell voorop, ziet de toekomst van AI in de engineeringsector er positief uit.

Farnell Nederland

Farnell Nederland is distributeur van elektronische, elektrische en industriële producten. De distributeur profileert zich als een toonaangevende serviceverlener in de elektronische sector. Daardoor vertrouwen veel technici en ontwerpers op hen. Ze hebben bovendien een indrukwekkende voorraad van meer dan 900.000 producten. Deze producten komen van meer dan 800 vooraanstaande fabrikanten. Hierdoor biedt Farnell Nederland een breed scala aan opties. Tegelijkertijd zorgen ze voor flexibele bestelmogelijkheden, speciaal afgestemd op de unieke behoeften van de klant.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.