FANUC lanceert nieuwe SCARA food robot voor verbeterde hygiëne en efficiëntie

Food Robot

FANUC heeft onlangs de SR-12iA/C SCARA food-grade robot geïntroduceerd. Deze nieuwste food robot, de grootste in zijn categorie, is speciaal ontworpen voor hygiënische verwerking en toepassingen in cleanrooms waar een groter bereik en hogere laadcapaciteiten vereist zijn. Met deze nieuwe toevoeging kunnen snelle assemblage- en pick-and-place-taken nu in nog hygiënischere omgevingen worden uitgevoerd.

Nieuwe sr-12ia/c food robot

De SR-12iA/C food robot voldoet aan de voedselveiligheidsnormen die nodig zijn voor de productie en distributie van voedsel en cleanroom-producten. Met zijn compacte formaat, indrukwekkende laadvermogen en bereik is de robot ideaal voor diverse industriële toepassingen.

Deze robot is FANUC’s grootste SCARA robot tot nu toe, met een aanzienlijk laadvermogen van 12 kg, wat het dubbele is van hun vorige food-grade SCARA robot. De food robot heeft ook een indrukwekkend bereik van 900 mm (35 in), een z-as slag van 300-450 mm en kan een kracht van 250 N (56 lb) uitoefenen. De maximale snelheid op een enkele as is 2800 mm/s, wat hem geschikt maakt voor materiaalhandling, robotassemblage, kwaliteitsinspectie of verpakkingsoperaties.

Kenmerken food robot

Naast zijn indrukwekkende prestaties is de robot corrosiebestendig en gecoat met witte epoxyverf, waardoor hij gemakkelijk te reinigen is. Een set balgen bedekt de Z-as spil voor reinheid en veiligheidsdoeleinden. Bovendien maakt de robot gebruik van NSF H1 food-grade vet (ISO Klasse 2 – ISO Klasse 5) op alle assen en heeft hij een IP65-classificatie voor het lichaam, de pols en de J3-arm. Deze eigenschappen maken de robot ideaal voor toepassingen in de voedingsindustrie.

FANUC biedt verschillende manieren om hun SCARA robots te programmeren. De iRProgrammer, een webgebaseerde interface, stelt robotprogrammeurs in staat om een bedrijfs-tablet, laptop of computer te gebruiken voor het programmeren van de food robot. Alternatief kan het programmeren ook worden gedaan met FANUC’s Roboguide of de optionele Teach Pendant.

SCARA robots

Voor degenen die niet bekend zijn met SCARA robots: deze robots hebben typisch vier assen. Een dergelijke robot bestaat uit twee gewrichten (J1 en J2) die binnen een enkel vlak (x en y) kunnen bewegen. Hierdoor is er minder kans op afdrijven vergeleken met een zesassige robot, wat resulteert in snellere en nauwkeurigere bewegingen. De robot heeft ook een gewricht (J3) dat loodrecht op J1 en J2 beweegt en in het Z-vlak opereert. Het laatste gewricht (J4) roteert simpelweg om het J3 Z-vlak.

SCARA-robots roteren meestal om J1 en J2 om de juiste x- en y-coördinaten te bereiken. J3 en J4 oriënteren het stuk en positioneren het verticaal. FANUC ontwikkelde het robotontwerp met prioriteit voor snelheid en nauwkeurigheid. Het ontwerp is compacter dan typische zesassige robots. De nieuwe food robot, de SR-12iA/C, heeft een uitgebreid bereik. Deze kenmerken maken het ideaal voor pick- en pack-operaties met minimale fouten. De precisie van SCARA-robots vermindert afval en verbetert de kwaliteitscontrole. Dit maakt ze uitstekend voor toepassingen die precisie vereisen bij materiaalverwerking. Zelfs iets eenvoudigs als het snijden van taarten in een voedselproductielijn is geschikt.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie