Dynamische inclinatiesensor met unieke hoekstabiliteit

Inclinatiesensor

Heeft u ooit geprobeerd een schilderij horizontaal op te hangen met behulp van een waterpas? Dat is eenvoudig, want de luchtbel van de waterpas geeft aan wanneer het schilderij horizontaal hangt. Heeft u ooit geprobeerd de bak van een wiellader horizontaal te houden terwijl de machine versnelt, remt of over een grindpad en kuilen rijdt? Nee, natuurlijk niet want noch een waterpas, noch een statische hellingsensor zullen in dit geval een zinvolle waarde opleveren! De nieuwe IMU F99 inclinatiesensor van Pepperl+Fuchs biedt betrouwbare hellingswaarden voor dit soort dynamische toepassingen, omdat hij externe interferentie (bijv. kuilen) onmiddellijk kan uitfilteren. De unieke software-aanpassing via CANbus zorgt bovendien voor een uitstekende meetkwaliteit, zelfs wanneer het rijgedrag van machines sterk varieert.

De statische inclinatiesensor bereikt snel zijn grens bij gebruik met machines die dynamisch bewegen, zoals windturbines, AGV’s en machines die ingezet worden in de bouw, landbouw en bosbouw. Dit komt omdat statische inclinatiesensoren een hoekverandering detecteren op basis van zwaartekrachtversnelling die altijd op dezelfde as plaatsvindt. Elke extra versnelling, bijvoorbeeld door remmen of rijden over een kuil, veroorzaakt aanzienlijke interferentie, waardoor een betrouwbare hoekmeting onmogelijk wordt.

IMU F99 dynamische inclinatiesensor

De IMU F99 dynamische inclinatiesensor is speciaal voor dit soort toepassingen ontwikkeld. In de kern worden zowel de rotatiesnelheid als de versnelling in de drie ruimtelijke richtingen gemeten en vervolgens in het intelligente algoritme samengevoegd tot een hoekwaarde. Dit maakt een betrouwbare hoekmeting mogelijk. Het is echter duidelijk dat de verschillende soorten machinebewegingen betekenen dat de rotatiesnelheid en versnelling moeten worden samengevoegd op een manier die specifiek is voor de machine. Pepperl+Fuchs biedt daarom een unieke en gebruiksvriendelijke aanpassing van de instellingen, zodat positiemetingen op een wiellader, bulldozer, kraan enz. met slechts één apparaat kunnen uitgevoerd worden.

De IMU F99 levert ook de rotatie- en acceleratiesnelheden voor elk van de drie assen, parallel aan de hoekmeting. Dit betekent dat het product in een groot aantal toepassingen ingezet kan worden. Het apparaat kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de rotatiesnelheid van windturbines te bepalen. Tegelijkertijd kan het ook de versnelling van de wieken controleren, die kan fluctueren wanneer zich ongewenst ijs op de wieken vormt. Op die manier is het mogelijk de rotatiesnelheid te controleren en voorspellend onderhoud aan de windturbine uit te voeren.

Meer informatie bij Pepperl+Fuchs

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.