Nieuwste OMRON-controllers streven naar hogere productienormen

OMRON-controllers

Vandaag maakte OMRON bekend dat ze hun nieuwe NX502 controllers uit de NX-serie, voorzien van vooruitstrevende informatieregelingen en veiligheidsbesturing, gezamenlijk zullen lanceren met de nieuwe NX-EIP201 EtherNet/IPTM-eenheden.

De lancering van deze controllers is een reactie op de groeiende aandacht voor CO2-neutraal produceren, waarbij het streven naar ESG-beheer (environmental, social and governance, oftewel milieu, sociale zaken en goed bestuur) centraal staat. Productielijnen voor snel ontwikkelende hightech producten, zoals xEV’s (elektrische voertuigen met uitgebreid bereik) en digitale apparaten, moeten kunnen inspelen op onverwachte veranderingen in de vraag en over apparatuur beschikken die zich snel aan deze veranderingen kan aanpassen.

De nieuwste NX502 CPU- en NX-EIP201 EtherNet/IP controllers gebruiken OMRON’s unieke, geavanceerde informatieverwerking, communicatietechnologieën en hoogwaardig geheugen voor realtime analyse en procesmodularisatie. Deze aanpak verbetert de duurzaamheid, minimaliseert afval op productielocaties en verkort de omschakeltijden bij leidingveranderingen.

De belangrijkste kenmerken van de NX502 zijn onder meer de uiterst nauwkeurige2 datacollectie en grote overdrachtscapaciteit, die bijdragen aan het verminderen van het verlies en afval op productielocaties. Dankzij de uiterst precieze datacollectiefunctie van de NX502, met een jitter van 1 μs of minder en een gegevensoverdrachtcapaciteit die ongeveer vier keer zo groot is als die van vergelijkbare controllers, is realtime analyse van productiegerelateerde gegevens mogelijk, zoals temperatuur, druk en flow. Dit resulteert in een snellere procesverbetering en vermindert het verlies van hulpbronnen op diverse productielocaties.

Bij de productie van hoogwaardige kristallen, bijvoorbeeld voor zonnecellen, is realtime monitoring en fluctuatie van productiegerelateerde data onder verschillende omstandigheden van belang. Communicatieprestaties vormen hierbij vaak een belemmering voor een consistente productiekwaliteit. Dankzij de hoge informatieverwerkingscapaciteit van de NX502 kunnen de oorzaken van procesproblemen echter vroegtijdig worden geïdentificeerd, wat leidt tot verbeteringen in de productieomstandigheden en een stabiele massaproductie van kristallen.

Bovendien zijn de NX502 en NX-EIP201 controllers uitgerust met de eerste geïntegreerde besturingstechnologie van de NX-serie, gericht op grootschalige en snelle veiligheid. Deze technologie vermindert de omschakeltijden bij het wijzigen van productielijnen. Dankzij deze technologie kunnen uitgebreide productielijnen worden beheerd door processen op te delen in maximaal acht netwerksysteemscheidingen en maximaal 254 veiligheidsaansluitingen4. Met deze aanpak kunnen specifieke processen worden aangepast en beheerd, met minimale impact op de algehele operatie, zelfs op grootschalige lijnen. Dit draagt ook bij aan het maximaliseren van de energieproductiviteit en aanzienlijk verkorten van de omschakeltijden bij leidingveranderingen.

Neem bijvoorbeeld een laslijn voor carrosserieframes die met een scala aan producten werkt. Naarmate de marktbehoeften diversifiëren, kan het nodig zijn om processen toe te voegen of te wijzigen terwijl de gemengde productie van verschillende voertuigmodellen nog aan de gang is. Om de levertijden te minimaliseren door alleen de relevante onderdelen te stoppen, maken de NX502 en NX-EIP201 controllers individuele netwerksystemen mogelijk, inclusief veiligheid. Deze aanpak biedt flexibele reacties op gedetailleerde veranderingen op productielocaties, zoals de toevoeging van lasprocessen. Deze functie draagt bij aan het verbeteren van de productie-efficiëntie.

Meer informatie bij OMRON

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.