China haalt VS in industriële robotdichtheid in

Industriële Robotdichtheid banenverlies

Door de enorme investeringen van China in industriële robotica staat het land bovenaan de ranglijst van industriële robotdichtheid en overtreft het voor het eerst de Verenigde Staten. Het aantal operationele industriële robots in verhouding tot het aantal werknemers bedroeg 322 eenheden per 10.000 werknemers in de verwerkende industrie. Vandaag staat China op de vijfde plaats. De top 5 van meest geautomatiseerde landen in de verwerkende industrie in 2021 zijn: Zuid-Korea, Singapore, Japan, Duitsland en China.

“Industriële robotdichtheid is een belangrijke indicator voor de invoering van automatisering in de verwerkende industrie over de hele wereld”, zegt Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Het nieuwe gemiddelde van de wereldwijde robotdichtheid in de verwerkende industrie steeg tot 141 robots per 10.000 werknemers – meer dan het dubbele van het aantal zes jaar geleden. De snelle groei van China toont de kracht van zijn investeringen tot nu toe, maar het land heeft nog veel mogelijkheden om te automatiseren.”

Industriële robotdichtheid per regio

Gedreven door het hoge volume van robotinstallaties in de afgelopen jaren is de gemiddelde industriële robotdichtheid in Azië sinds 2016 met 18% samengestelde jaarlijkse groei gestegen tot 156 eenheden per 10.000 werknemers in 2021. De Europese industriële robotdichtheid groeide in dezelfde periode met 8% (CAGR) tot 129 eenheden. In Noord- en Zuid-Amerika was dat 117 robots – plus 8% (CAGR).

Toplanden

De Republiek Korea bereikt een recordhoogte van 1.000 industriële robots per 10.000 werknemers in 2021. Dit is meer dan drie keer het aantal dat in China wordt bereikt en maakt het land wereldwijd nummer één. Met zijn wereldwijd erkende elektronica-industrie en een uitgesproken automobielsector profiteert de Koreaanse economie van twee grote afnemers van industriële robots.

Singapore neemt de tweede plaats in met een aantal van 670 robots per 10.000 werknemers in 2021. De industriële robotdichtheid van Singapore groeit sinds 2016 jaarlijks gemiddeld met 24%.

Er is een opmerkelijke kloof met Japan (399 robots per 10.000 werknemers), dat op de derde plaats staat. De industriële robotdichtheid van Japan is sinds 2016 jaarlijks gemiddeld met 6% gegroeid. Duitsland op de vierde plaats (397 eenheden) is de grootste robotmarkt in Europa.

China is veruit de snelst groeiende robotmarkt ter wereld. Het land heeft het hoogste aantal jaarlijkse installaties en heeft sinds 2016 elk jaar de grootste operationele voorraad robots.

Verenigde Staten

De industriële robotdichtheid in de Verenigde Staten steeg van 255 eenheden in 2020 naar 274 eenheden in 2021. Het land staat op de negende plaats in de wereld, een daling ten opzichte van de zevende plaats – nu op gelijke hoogte met Chinees Taipei (276 eenheden) en achter Hong Kong (304 eenheden) en Zweden (321 eenheden).

Bron: International Federation of Robotics

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.