67 servo-assen gesynchroniseerd met hoge precisie in real time

Mitec Enginy

Mitec Enginy, een jonge en dynamische automatiseringsintegrator gevestigd in Noord-Spanje, zegt een geavanceerd en krachtig meesterwerk op het gebied van productietechnologie te hebben ontwikkeld. Het kernelement is een revolutionair bewegingsbesturingssysteem met in totaal 67 servo-assen die gesynchroniseerd zijn door middel van een camming-functie. Het resultaat is een productielijn die draad invoert, snijdt, buigt, veren produceert en het eindproduct – een rattenval – in slechts 1,5 seconde op grote schaal produceert. Naast de servo-aandrijftechniek levert Beckhoff ook de benodigde besturing met de CX2062 embedded-PC en TwinCAT-software.

Mitec Enginy

Mitec Enginy heeft sinds 2006 applicatiespecifieke automatiseringssystemen ontwikkeld en geïntegreerd voor klanten over de hele wereld. Het bedrijf legt naar eigen zeggen voortdurend de focus op innovatie in de automatisering van industriële processen, modernisering van diverse machines en de implementatie van totaaloplossingen. Albert Gratacos, Managing Director, bevestigt dit: “We streven er constant naar om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën, zodat we onze klanten de meest geschikte oplossingen kunnen bieden voor hun automatiseringsuitdagingen. Onze nauwe samenwerking met Beckhoff is een van de essentiële elementen hierbij.”

Mitec Enginy Beckhoff
De vele dynamische bewegingssequenties worden verzorgd door 67 AM8000-serie servomotoren van Beckhoff. Illustratie: Mitec Enginy

Servo-aandrijftechniek vervangt mechanica

“Als we terugkijken op de geschiedenis van automatisering, is het van essentieel belang om de fundamenten te waarderen die tegenwoordig als vanzelfsprekend worden beschouwd”, merkt Albert Gratacos op. Hij vervolgt: “Tachtig jaar geleden waren mechanisch aangedreven machines heel gewoon, vaak aangedreven door een motor en verbonden door tandwielen, krukassen en nokken. Deze uitvindingen vormen nog steeds de basis van onze innovaties, maar deze machines stammen uit een tijdperk vóór 3D CAD, CNC-bewerking en software. Met de huidige technologie worden mechanische machinecomponenten vervangen door meerassige servobewegingen die nauwkeuriger en flexibeler worden aangestuurd door software.”

Het meest recente project, de rattenvalmachine, weerspiegelt precies hetgeen dat door Albert Gratacos is beschreven: “De klant moest de productie van zijn product moderniseren om concurrerend te blijven, dus bedachten we een geschikte oplossing. In eerste instantie leek het idee om ongeveer 70 servo-assen nauwkeurig te synchroniseren bijna onmogelijk, maar uiteindelijk bleek het de juiste oplossing te zijn voor de complexe processequenties, en we konden dit implementeren met behulp van de PC-based control besturingstechnologie van Beckhoff.”

Een CX2062 Embedded-PC fungeert als centrale controller, samen met 61 AX51xx- en AX52xx-servoaandrijvingen en 67 AM80xx-servomotoren. Voor de software zorgt TwinCAT 3 met de camming-functie (TF5050 TwinCAT 3 NC Camming) voor nauwkeurig gesynchroniseerde bewegingssequenties. Bovendien worden alle noodzakelijke veiligheidsfuncties (STO, SOS, SS1 en SS2) rechtstreeks in het automatiseringssysteem geïmplementeerd met TwinSAFE en Safety over EtherCAT. Lluis Moreno, sales engineer bij Beckhoff Spanje, voegt hieraan toe: “Dit is een zeer geavanceerde machine met de nieuwste automatiseringstechnologie. Het is volledig uitgerust met krachtige servoaandrijftechnologie die via EtherCAT in een netwerk is geïntegreerd, en kan betrouwbaar worden gecoördineerd met de CX2062 vanaf slechts één computer.”

Mitec Enginy Beckhoff Automation
In de schakelkasten aan het begin van de productielijn zijn in totaal 61 servoaandrijvingen van de Beckhoff AX5000-serie ondergebracht. Illustratie: Mitec Enginy

Complexe oplossingen vereisen een sterk team

Volgens Albert Gratacos kan het succes van Mitec Enginy ook worden toegeschreven aan het team dat is samengesteld om complexe automatiseringsoplossingen te ontwikkelen: “Wij verzorgen het volledige mechanische en elektrische ontwerp, de programmering en de assemblage van de automatisering in eigen huis. Tegelijkertijd erkennen wij dat niemand een expert kan zijn voor het gehele automatiseringssysteem, en daarom hebben wij specialisten op het gebied van mechanica, elektrotechniek en programmering die nauw samenwerken om innovatieve automatiseringsoplossingen te ontwikkelen. Maar het team van Mitec Enginy beperkt zich niet alleen tot onze medewerkers; we beschouwen ook klanten en leveranciers zoals Beckhoff als projectpartners en onderdeel van het Mitec-team.”

Het belang van een intensieve en op vertrouwen gebaseerde samenwerking wordt ook bevestigd door Lluis Moreno: “Mitec Enginy is al jarenlang een partner van Beckhoff Spanje, waarmee we al verschillende en complexe klantprojecten hebben uitgevoerd – vaak op een zeer unieke manier. Maar ik moet toegeven dat de huidige productielijn de meest efficiënte en ‘mooie’ machine is qua ontwerp tot nu toe. Elke beweging verloopt gewoon zo snel, precies en soepel dat er geen onnodige spanningen worden overgedragen aan de machineonderdelen.”

Meer informatie over de motion producten van Beckhoff

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.