Automatisering: de wereldwijde revolutie in processen

Industriële automatisering Automatiseringssystemen

Voor het begin van de industriële revolutie moesten eigenaars van industrieën een groep hardwerkende en bekwame arbeiders in dienst nemen om ervoor te zorgen dat alle producten op een nauwkeurige en efficiënte manier werden ontworpen.

De introductie van elektrische instrumenten en machines veranderde echter de manier waarop bedrijven en industrieën werken. Alledaagse producten en hulpmiddelen zoals kleding, boeken, meubels en meer werden in korte tijd in massa geproduceerd om te voldoen aan de eisen van de consumentgerichte samenleving.

Automatiseringssystemen: het lijkt een abstract begrip. Voordat duidelijk kan worden waarom deze systemen een wereldwijde revolutie teweegbrengen, is het dan ook belangrijk om eerst de fundamentele betekenis van het begrip uit te leggen.

Wat is automatisering?

Eenvoudig gezegd is een automatiseringssysteem een zorgvuldige integratie van actuatoren, bedieningselementen en sensoren, uitsluitend ontworpen om een reeks functies uit te voeren met verwaarloosbare menselijke tussenkomst. Hieronder worden enkele van de vele integrale onderdelen van geautomatiseerde systemen genoemd:

  • HMI of mens-machine interface
  • Programmeerbare logische controllers
  • Stroomverdelingssystemen
  • Analoge en discrete I/O
  • Snelle communicatiesystemen
  • Beschermings- en veiligheidssystemen

Aangezien onderzoekers en deskundige professionals over de hele wereld met verschillende digitale en technologische ontwikkelingen zijn gekomen, heeft dit ook de automatisering op verschillende gebieden geïntroduceerd.

Het primaire principe van een automatiseringssysteem is om industriële werknemers, mensen, operators en beheerders te laten stoppen met het uitvoeren van repetitieve en alledaagse taken die elektrische machines op een efficiëntere en verbeterde manier kunnen uitvoeren.
Enkele van de vele voordelen van automatiseringssystemen die de groei van verschillende sectoren en industrieën hebben versneld, zijn:

Betere productkwaliteit

Een van de beste eigenschappen van een automatiseringssysteem is dat het producten creëert en samenvoegt met een efficiënte en gestroomlijnde consistentie. De frequente fouten die worden veroorzaakt door subjectieve beoordeling en menselijke fouten worden vermeden. Aangezien automatiseringsapparaten en -producten bovendien gedetailleerde feedback geven, ligt de efficiëntie veel hoger dan bij handmatig werk.

Nauwkeurigheid en precisie

Het is noodzakelijk om in gedachten te houden dat actuatoren gebouwd zijn om een reeks van bewegingen uit te voeren met uiterste precisie en nauwkeurigheid. Aangezien de kenmerken en eigenschappen van een actuator niet veranderen tenzij er een wijziging is in de besturingsvariabelen of een feedbacksignaal, kan een automatiseringssysteem optimaal en zonder afwijking dezelfde output leveren.

Consistente productie

Gerobotiseerde- of geautomatiseerde systemen hebben de potentie om de productietijd die nodig is voor complexe bewegingen te verminderen. Daarom staat een hogere productiesnelheid gelijk aan betere winsten en massale producties.

Bovendien is de verwerkingssnelheid van geautomatiseerde systemen veel efficiënter en sneller dan die van mensen. Hoewel beheerders en operators ter plaatse ingewikkelde informatie kunnen verwerken, presteren computers en automatiseringssystemen beter wanneer rekening wordt gehouden met pauzes en menselijke fouten.

Comfortabele en veilige werkomstandigheden

Verschillende eigenaren van bedrijven en industrieën kiezen voor een hybride manier van produceren, wat betekent dat ze geautomatiseerde systemen inzetten maar ook taken overlaten aan menselijke arbeid. In deze gevallen moeten eigenaars ervoor zorgen dat de werkomgeving volledig veilig is voor het functioneren van machines, om risico’s op gevaarlijke situaties zoals explosies en branduitbraak uit te sluiten.

Vlotte samenwerking en opvolging van wijzigingen

Bij gebrek aan automatiseringssystemen moeten werknemers alle taken uitvoeren, informatie invoeren en andere werknemers ter plaatse waarschuwen om de essentiële taken uit te voeren om het project af te sluiten. Zodra alle cruciale taken daarentegen zijn geautomatiseerd, kunnen ze effectief worden voltooid door alle groepsleden tegelijkertijd te waarschuwen, om miscommunicatie te voorkomen.
Alle medewerkers die aan een project werken, kunnen veel beter samenwerken als ze in geval van nood gemakkelijk toegang hebben tot een bestand of een project. Het geeft het hele team een boost van vertrouwen, wetende dat ze ondersteund worden door accurate informatie en de nieuwste technologie.

Hoewel automatiseringssystemen en machines een reeks voordelen bieden die de productiviteit van verschillende sectoren versnellen, hebben ze ook enkele nadelen, zoals:

  • Meestal hebben alle geautomatiseerde systemen hoge onderhoudskosten;
  • Ze zijn moeilijk te herconfigureren, wat leidt tot een beperkte veelzijdigheid;
  • Automatiseringssystemen hebben hoge investeringskosten, waardoor het een moeilijke aankoop is voor kleinschalige bedrijven.

Bij Schneider Electric geloven we in het vooruitlopen op de toekomst op een manier die groei, vooruitgang en duurzaamheid mogelijk maakt. Ons panel van deskundige professionals steekt een aanzienlijke hoeveelheid tijd in onderzoek om een reeks elektrische en digitale technologieën te ontwikkelen die het productiviteitsniveau van elke sector in de samenleving verhogen.

Auteur: Sander van Dasselaar, VP Industrial Automation cluster Nederland en België bij Schneider Electric

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie