Aantal cybersecuritybedrijven in vijf jaar tijd verdubbeld

Toename Cyber aanvallen cybersecurity cybersecuritybedrijven Security

Aantal cybersecuritybedrijven stijgt van 554 naar 1048 stuks in 5 jaar tijd

Dat digitale veiligheid steeds belangrijker wordt, zien we niet alleen af aan de vele voorbeelden van hacks in de media. Ook het aantal cybersecuritybedrijven dat diensten en producten levert om ons te beschermen tegen online bedreigingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Cijfers uit het KVK-Handelsregister geven aan dat het aantal vestigingen van cybersecuritybedrijven tussen 2016 en 2021 steeg van 554 naar 1.048. Vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland kwamen er veel vestigingen bij, maar liefst 259.

Nederlandse bedrijven – groot én klein – krijgen per week gemiddeld 294 aanvallen te verduren. Een geslaagde hack kost een getroffen bedrijf gemiddeld 67.000 euro. 1 op de 5 ondernemers krijgt hiermee te maken. Ondernemers moeten dus steeds meer beducht zijn op digitale aanvallen om hun bedrijf te beschermen.

Bedreigingen én kansen

Digitaal rechercheur bij de Nationale Politie Gina Doekhie herkent de toenemende urgentie van cybersecurity: “Cyberaanvallen komen steeds vaker in het nieuws. Dat betekent niet dat ze er nooit waren, maar dat steeds meer mensen nu de noodzaak begrijpen om dit probleem aan het licht te brengen. De gevolgen van een cyberaanval kunnen namelijk heel groot zijn: een bedrijf dat een paar maanden niets kan doen, lijdt bijvoorbeeld enorme financiële schade. En ook de klanten van zo’n bedrijf ondervinden de gevolgen.”

“Daarnaast zien meer mensen kansen in het ondernemen in cybersecurity, het bijbrengen van bewustzijn, het voorkomen van cyberaanvallen en het reageren op een cyberaanval. Gelukkig maar, want zo worden we als maatschappij steeds weerbaarder,” aldus digitaal rechercheur Gina Doekhie.

Ondernemers aan de slag

Naast de producten en diensten van cybersecuritybedrijven kunt u ook zelf al enige actie ondernemen. Op 4 oktober trapt KVK de Europese maand van de cyberveiligheid af met een online magazine voor ondernemers over digitale veiligheid. ‘Klik hier! Wegwijzer Veilig Online’ biedt ondernemers praktische tips, adviezen en handvatten om zelf stappen te zetten voor een online veiliger bedrijf. Daarnaast organiseert KVK verschillende workshops en evenementen waar ondernemers meer kunnen leren over online veiligheid.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie