Flowsensor analyseert energieverbruik

7
Flowsensor

Arla Foods analyseert energieverbruik met flowsensor

De Flowsensor Baumer FlexFlow overtuigt door eenvoudige installatie en efficiënte monitoring van stroomsnelheid en mediumtemperatuur.

Op de locatie Falkenberg heeft de zuivelcoöperatie Arla Foods voor het eerst voor transparantie gezorgd ten aanzien van het energieverbruik bij de productie van cottagecheese. Hiervoor word de Baumer flowsensor FlexFlow gebruikt, die naast het debiet ook de medium-temperatuur kan meten. De besparingen die voortaan mogelijk zijn en de eenvoudige installatie maakten deze investering snel kostenefficiënt.

20 000 ton cottagecheese produceert de zuivelcoöperatie Arla Foods jaarlijks op de locatie Falkenberg dat is gelijk aan 76,9 ton per dag. Een indrukwekkende hoeveelheid, maar Arla Foods dekt daarmee ook vrijwel de volledige behoefte aan cottagecheese op de Zweedse markt en exporteert tevens naar Finland, Denemarken en Griekenland. Bij dergelijke productievolumes is een zuinig en efficiënt productieproces een must.

Endress Hauser in artikel voorbeeld

Daarnaast is Arla Foods een pionier als het gaat om duurzaamheid: de zuivelcoöperatie wil haar zuivelproducten tegen 2050 volledig CO2-neutraal produceren. Een belangrijke pijler daarbij is energie-efficiëntie. Mattias Abrahamsson, manager productiesystemen bij Arla Falkenberg, zegt daarover het volgende: “In de afgelopen jaren hebben wij ons steeds meer gericht op het monitoren van het energieverbruik in onze fabrieken. Maar op sommige punten wisten we gewoon niet waar de energie precies werd verbruikt.”

De calorimetrische flowsensor FlexFlow van de Zwitserse sensorexperts van Baumer bracht de doorbraak: Arla installeerde deze op de kritieke punten van het koel- en verwarmingssysteem en kon op basis van de meetresultaten voor het eerst een duidelijk beeld krijgen van het energieverbruik. Daaruit kan de producent van zuivelproducten nu concrete maatregelen afleiden om het energieverbruik te verminderen.

In de loop van de samenwerking ontstond er een nieuwe procesverbinding voor de zuivelproductie, Baumer Hygienic Connection genaamd, waarmee de reinigingstijden geoptimaliseerd konden worden. Ook de temperatuursensoren uit de CombiSeries-productreeks zijn in nauwe samenwerking tussen Arla en het ontwikkelingscentrum van Baumer in het Deense Aarhus ontstaan. “Deze nauwe samenwerking stelt ons in staat om de echte pijnpunten van onze klanten te leren kennen”, zegt Martin Leupold, “en op basis hiervan kunnen we producten ontwikkelen of voorstellen die hun processen daadwerkelijk duurzaam optimaliseren.” Voor het monitoren van het energieverbruik is gekozen voor de FlexFlow-sensor, omdat deze gemakkelijk in het bestaande systeem geïntegreerd kon worden en hierdoor met één oplossing zowel het debiet als de temperatuur gemeten kan worden.

Leveranciers Flow instrumentatie

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.