Endress+Hauser bewijst betrouwbaarheid

Endress Hauser

Voor het boekjaar 2021 heeft Endress+Hauser zijn eigen verwachtingen overtroffen. De specialist in meet- en automatiseringstechnologie behaalde nieuwe records in inkomende orders, omzet, winst en personeelsbestand en hield dit momentum vast in het nieuwe jaar. Hoewel het conflict in Oekraïne de hoop op voortzetting van de solide groei tempert, acht het bedrijf zich goed toegerust voor een moeilijke economische omgeving.

Endress+Hauser leverde in 2021 2,6 miljoen instrumenten af. “Onze klanten stelden een hoge mate van vertrouwen in ons”, zei CEO Matthias Altendorf op de jaarlijkse mediaconferentie in Basel. “Ze konden op ons vertrouwen na de uitbraak van de pandemie. En we waren een betrouwbare partner toen de vraag weer aantrok.” Ondanks de druk op de inkoopmarkten en logistieke ketens, zorgde het bedrijf ervoor dat materiaal overal ter wereld beschikbaar was en handhaafde het zijn hoge leveringsprestaties.

Endress+Hauser – groei op brede basis

Het resultaat was dat Endress+Hauser niet alleen kon voortbouwen op de periode vóór de Covid, maar ook de belangrijkste bedrijfsresultaten aanzienlijk kon verbeteren. De netto-omzet steeg met 11,7 procent tot 2,879 miljard euro. De Groep kende een dynamische groei in Azië en Amerika en een solide prestatie in Europa. Terwijl Afrika steeg, daalden de activiteiten in het Midden-Oosten, dat sterk afhankelijk is van de olie- en gasindustrie. China breidde zijn leidende positie als sterkste afzetmarkt van de onderneming uit, gevolgd door de VS en Duitsland.

De inkomende orders waren ongeveer 5 procentpunten hoger dan de omzetgroei. Achter deze ontwikkeling ziet de CEO inhaaleffecten, evenals een hernieuwde vraag in bijna alle industrieën. Geavanceerde analyse en industriële digitalisering vormden een stimulans voor de activiteit procesinstrumentatie. In de activiteit laboratoriuminstrumentatie, die een impuls kreeg door de vraag naar PCR-diagnostiek in 2020, kende de dochteronderneming Analytik Jena een sterke groei door chemische analyseproducten.

Beroepsopleidingscampagne en focus op duurzaamheid

Het familiebedrijf telde eind 2021 wereldwijd 15.117 medewerkers, 663 meer dan het jaar voordien. Nieuwe banen werden vooral in de productie gecreëerd. Bijna alle leerlingen kregen na afronding van hun opleiding een functie in het bedrijf aangeboden. Endress+Hauser wil zijn inzet voor beroepsopleidingen versterken en uiteindelijk het aantal leerlingen, studenten en stagiaires in de komende jaren verdubbelen.

In de onafhankelijke EcoVadis duurzaamheidsaudit scoorde Endress+Hauser 76 punten, vier meer dan het jaar ervoor. Daarmee staat het bedrijf in het bovenste percentiel van de vergelijkingsgroep. Daarnaast heeft het bedrijf de functie van corporate social responsibility officer op groepsniveau in het leven geroepen. Zij zal verantwoordelijk zijn voor de verdere ontwikkeling en het stimuleren van de implementatie van de duurzaamheidsstrategie.

Endress+Hauser met tal van innovaties en omvangrijke investeringen

Van de meer dan 70 productinnovaties die het bedrijf vorig jaar introduceerde, zijn er veel gerelateerd aan digitalisering. In 2021 besteedde Endress+Hauser 213,4 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling, ruwweg 7,4 procent van de omzet en een stijging van 9,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. 258 eerste patentaanvragen over de hele wereld getuigen van de sterke innovatiegeest van de Groep. De intellectuele eigendomsportefeuille omvat momenteel 8.600 actieve patenten en patentaanvragen.

Endress+Hauser investeerde 192,8 miljoen euro in 2021 (6,4 procent minder dan 2020). Momenteel verhuist het personeel naar nieuwe gebouwen in Reinach, Zwitserland. Op de productielocaties in Gerlingen en Waldheim, Duitsland en Aurangabad, India, zijn nog bouwprojecten aan de gang. De grootste projecten omvatten een uitbreiding van de productiefaciliteiten in Maulburg, Duitsland en Suzhou, China. De verkoopcentra in Mexico en Finland zullen hun eigen gebouwen bouwen, terwijl de dochterondernemingen in Australië en Argentinië panden zullen kopen.

Bovengemiddelde stijging van de winst

Wisselkoersen hadden een minimale impact in 2021 volgens het verslag van CFO Dr Luc Schultheiss. De depreciatie van de euro deed de omzet met een half procentpunt dalen. Terwijl de uitgaven voor materiaal, logistiek en personeel stegen, bleven de kosten voor zakenreizen, klantenondersteuning en handelsbeurzen onder het niveau van de vorige jaren, als gevolg van de pandemie van het coronavirus. Daardoor stegen de bedrijfskosten onder het gemiddelde. Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg met 28,8 procent tot 434 miljoen euro.

Mede doordat financiële investeringen vorig jaar een stevig rendement opleverden, verbeterde de winst voor belastingen (EBT) met 37,4 procent tot 463,8 miljoen euro. Het rendement op de omzet (ROS) steeg met drie punten tot 16,1 procent. Het nettoresultaat steeg met 40 procent tot 356,8 miljoen euro als gevolg van een lager belastingtarief. De eigen vermogensratio kwam uit op 79,1 procent, een stijging met 2,1 procentpunt. Het familiebedrijf heeft vrijwel geen bankschulden.

Oorlog in Oekraïne overschaduwt vooruitzichten

Endress+Hauser begon het jaar met een record orderportefeuille, en de inkomende orders waren boven plan voor het eerste kwartaal. Hoewel de Groep voor 2022 een groei in de hogere ééncijferige orde had gepland, is het op dit moment onzeker of dit doel haalbaar is. “De aanval van Rusland op Oekraïne heeft alles van de ene dag op de andere veranderd,” zei Matthias Altendorf. “Dit conflict brengt leed voor miljoenen mensen en heeft gevolgen voor veel bedrijven op een moment dat de pandemie nog lang niet voorbij is.”

Endress+Hauser stopte alle leveringen aan Rusland bij het begin van de invasie. “We zullen ons houden aan de volledige reikwijdte van de sancties,” benadrukte de CEO. “Tegelijkertijd hebben we een verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers en klanten in Rusland.” In het verkoopcentrum in Rusland werken 182 mensen. De Groep wil blijven leveren aan bedrijven die leveren aan de burgermaatschappij en niet onderhevig zijn aan sancties, zoals die in de food & beverage, life sciences en water & wastewater industrieën.

Sterke gemeenschap binnen de Endress+Hauser Groep

“Wat belangrijk is, is niet of we onze financiële doelstellingen überhaupt halen, maar dat we onze klanten in deze situatie de best mogelijke ondersteuning blijven bieden,” benadrukte Dr. Klaus Endress, voorzitter van de Raad van Commissarissen. De medewerkers en het management van de Groep hebben het volledige vertrouwen van de Raad van Commissarissen en de aandeelhoudersfamilie. “We zullen samen in de onderneming staan en er zijn voor onze medewerkers. Samen zullen we deze uitdagende tijden doorkomen en een betrouwbare partner blijven voor onze klanten.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie